Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2015 15:19 - Едно чудесно ревю за "Конспирацията Хазара"
Автор: bookstarters Категория: Изкуство   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
0



Светът, в който живеем е конспирация. Поставя множество въпроси, на които понякога е невъзможно да си отговорим. Нима всичко започва от историята? – дълбоко пазени тайни, политически интриги, изкривени религиозни възгледи, болни амбиции… самият ни живот е конспирация, действителността ни също. Но има въпроси, които веднъж попаднали в точното съзнание и провокирали правилната личност, техният отговор може да се превърне в литературен феномен. И аз имам доказателство за това.

„Изчезват ли народите просто така – като ненужна кал, отмита от капризите на времето?” Този въпрос историята е скрила в себе си, като в кристална сфера с лъжливо отражение по повърхностите, която може да те заблуди за действителността отвътре. Но важното е колко дълбоко можеш да погледнеш на нещата.

„Конспирацията Хазара” е третата книга на Димитър Герганов. Познавам творчеството му от историческото фентъзи „В сянката на боговете”, където митология и история се преплитат в един вълнуващ разказ за предизвикателствата, пред които се изправят древните траки и техните богове. Новата му книга разглежда друга – също толкова интересна и мистериозна нация, която просъществува за кратко като могъща империя, но изведнъж изчезва по необясними причини.  „Конспирацията Хазара” е книга, която раздробява на парчета познатата ни и непозната история за древните хазари, свързва мистерии от миналото с нашето съвремие и представя на читателя един пълен с напрежение исторически трилър. Трудно е да се направи резюме на тази история, твърде всепоглъщаща е, всестранна, сложно структурирана, изпълнена с много детайли и интересни явления от няколко действителности, затова трябва да бъде прочетена. Аз мога само накратко да маркирам някои от нещата в сюжета. Историкът  Макс Гарбин започва проучване по въпроса за изчезването на древните хазари, но в следствие на това жена му е убита, а той заставан да бяга. В стремежа си да достигне до истината и да разбере чии интереси е засегнал, той се изправя пред неподозирани препятствия и разкрива мистерии, за които не е подозирал. Около него се формира кръг от хора, които по една или друга причина го искат жив или мъртъв – нацистът Зиги Кирхнер, агентката на МОСАД – Абигейл Алмалех, журналистката Клеър и др. Тази ожесточена и пълна с напрежение художествена действителност ни запраща към едни изкривени вярвания, несинхронизирани интереси между окултен нацистки орден, евреи, свързани с жезъла на Мойсеи, мистерията около мечът на Ашина, тайни служби и могъщи сили. Трите религии – Юдаизъм, Християнство и Ислям се противопоставят една на друга, на човешката същност и божествената природа…

Понякога е трудно да облечеш в думи чувствата и емоциите от една интригуваща история. Това не влияе от времето, което си й отделил, нито от настроението, в което си, а от начина, по който тя отваря съзнанието ти за нещата, които искаш или не искаш да научиш.

„Конспирацията Хазара” е исторически трилър и аз не съм срещала друга подобна книга писана от български автор, нито като идея, нито като замисъл, нито като структура и изпълнение…което я прави уникална.

Препоръчван книгата на всички читатели, защото тя ще ви приеме топло и ще ви приюти в своя мистериозен свят. А относно въпросът – „Изчезват ли народите просто така?” – отговорът е между страниците…

Петя Райчева

image

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bookstarters
Категория: Изкуство
Прочетен: 27792
Постинги: 18
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930